Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 22 » Методичні рекомендації
11:30
Методичні рекомендації

Методичні рекомендації щодо організації та проведення свята "Останнього дзвоника" і урочистостей з нагоди вручення випускникам документів про повну загальну середню освіту, а також матеріали для підготовки даних урочистостей (сценарії, пісні про школу 1, пісні про школу 2).

Проведення кожного святкового заходу у школі має свою навчальну, розвиваючу і виховну мету. Відзначення його вважається визначною подією у житті шкільного колективу і важливим засобом патріотичного, морального, естетичного, трудового виховання учнів. Тому бажано, щоб кожна дитина брала активну участь у святковому дійстві, отримала позитивні емоції. Різний їх зміст зумовлює і різні форми святкування. Але незалежно від того, що форми проведення й їх тематика є різними, вони повинні бути наповнені цікавим змістом, щоб участь у них була бажана для кожного учня і охоплювала їх переважну більшість. При цьому слід враховувати вікові особливості дитини, її творчі можливості та особисті побажання. Це сприятиме комунікативному входженню у колектив, утвердженню серед своїх однолітків, розкриттю здібностей, тобто допоможе стати впевненішим у собі, позбутися комплексів, відчувати радість і насолоду від своєї діяльності. Кожний такий захід згуртовує дитячий колектив, об'єднує однодумців, діти тягнуться до краси, до цікавої роботи.
На виконання наказу  Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації від 26.02.2014 р. №141 «Про порядок закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах області в 2013/2014 навчальному році» інформуємо, що свято «Останній дзвоник» у загальноосвітніх навчальних закладах області буде проведено 30 травня 2014 року з 8 год. 30 хв. до 10 год., випускні вечори для випускників 11-х класів у всіх загальноосвітніх навчальних закладах області   провести  31 травня 2014 року, вручення свідоцтв про базову загальну середню освіту випускникам 9-х класів на урочистих зборах 18 червня  2014 року. 
У цьому році загальноосвітні навчальні заклади Чернівеччини закінчують 7300 тис. одинадцятикласників та 10 500 тис. учнів дев’ятих класів.
Потужний вплив двох вагомих подій цього року. Перша – 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Друга – революція Гідності, яка, не відбулася б за відсутності в історії нашого народу постаті Великого Кобзаря.
У вирі нещодавніх подій, молодь, прийняла на себе перший удар, за ними пішло старше покоління. Молоді люди, які вийшли за європейську Україну, які прийняли на себе отой виклик, несли в собі славетність Київської Русі, відвагу Козацької доби, мужність і сміливість Героїв Крут, воїнів ОУН і УПА, трагедію і гіркоту Голодомору та політичних репресій…
Знайте: на вас відповідальність за цю країну, вам вести її далі. Ми допоможемо, підставимо своє плече, дамо вам свої знання, постараємося захистити від помилок, але ми не зробимо за вас вашу роботу.
З нагоди проведення свята «Останній дзвоник»  рекомендуємо:
 – провести шкільне свято «Останній дзвоник» традиційно у вигляді урочистої лінійки за участі всіх учнів школи;
-    запросити батьків, вчителів, представників державних установ і громадськості.
-    забезпечити музичне оформлення свята.
Використати під час проведення свята державну і національну символіку. Обов’язковим є виконання Державного Гімну України  під час відкриття та закриття свята. Вимоги щодо використання державної символіки при проведенні урочистостей у закладах освіти викладені у рекомендаціях МОН України (наказ від 7.09.2000р. №43, інформаційний збірник МОН №5, 2001р.).
Побажання і слова подяки висловлювати не тільки на адресу перспективної молоді, а й учителів, батьків – усіх тих, хто плекав любов і пошану до навчання в серцях молодих учнів.
Рекомендовано покладання квітів до пам’ятників  національним героям, видатним діячам, загиблим воїнам під час Великої Вітчизняної війни та воїнам-інтернаціоналістам.
Основними етапами свята є:
- підсумки навчального року;
- нагородження учнів, які успішно відзначились в навчанні, спорті, в позакласній роботі, брали участь в різноманітних творчих проектах і т.ін.;
- вшанування вчителів (слово першій вчительці, батькам, колишнім випускникам);
- напутнє слово випускникам і, власне, сам дзвоник.
Шкільні сценарії повинні враховувати регіональні особливості краю, традиції, звичаї, мати власні вірші та пісні, відзначатися оригінальністю. Педагогічним колективам слід навчити учнів, вихованців з користю розпоряджатися своїм вільним часом, відпочивати, цікаво проводити своє дозвілля, знати і вміти відзначати різні свята.
Для підготовки свята «Останній дзвоник» радимо використати сценарні матеріали (додаток 1) та музичну добірку (додаток 2).
Тривалість свята не більше 40 хв.
Невід’ємним, незабутнім етапом завершення шкільного життя є проведення урочистостей з нагоди вручення атестатів чи документів про освіту. Цей виховний захід у школі для випускників залишається у пам’яті кожного учня на все життя. Тому під час підготовки сценарію випускного свята, в першу чергу, слід враховувати побажання тих, для кого воно, власне, й проводиться. Починаються і закінчуються урочистості виконанням Державного Гімну України; на сцені встановлюється Державний прапор України; окрім вчителів, батьків запрошуються керівники органів виконавчої влади та самоврядування, керівники підприємств, депутати; святково прикрашається будівля закладу; до підготовки святкових програм залучаються як самодіяльні, так і мистецькі художні колективи.
У процесі підготовки до організації випускних вечорів доцільно залучати органи самоврядування навчального закладу (раду загальноосвітнього навчального закладу, піклувальну раду тощо).
Для забезпечення організованого і, головне, безпечного проведення  свята необхідно передбачити наступне:
• органам управління освітою районних адміністрацій/ міських рад мати чіткі відомості щодо місць проведення урочистостей та  скласти графіки проведення свят навчальних закладів (час, місце);
• керівникам навчальних закладів спільно з підрозділами УМВС та батьківськими патрулями забезпечити дотримання громадського порядку.
Потребує посиленого контролю керівниками навчальних закладів поведінка випускників у громадських місцях під час проведення випускних вечорів. Окремі прояви неетичної поведінки випускників породжують негативну реакцію громадськості, що позначається на престижі навчальних закладів.
Проведення свята випускного вечора у навчальних закладах має сприяти моральному, духовному становленню молодої людини.
Наголошуємо, що керівники місцевих органів управління освітою та керівники навчальних закладів персонально відповідають за дотриманням вимог законодавства про боротьбу з корупцією. З метою попередження зловживань не допускати незаконного збирання коштів працівниками навчальних закладів.

Переглядів: 832 | Додав: hot_mk | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Посилання


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz