Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 26 » Засідання Школи вищої педагогічної майстерності
12:39
Засідання Школи вищої педагогічної майстерності

Здорові діти – здорова нація

Розв’язання проблеми зміцнення та збереження здоров’я дітей є одним із пріоритетних завдань нового етапу реформування освіти в Україні. А це можливо лише за умови впровадження здоров’язбережувальних освітніх технологій у навчально-виховний процес школи.
25 листопада 2014 року на базі Хотинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 проведено засідання Школи вищої педагогічної майстерності на тему: «Здоров’язбережувальні компетентності на уроках у початкових класах».
Савчук Р. В., методист РМК управління освіти, молоді та спорту Хотинської районної державної адміністрації у своєму виступі наголосила, що ефективне впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес початкової школи відбудеться лише за умови, що впровадження та шляхи реалізації стануть зрозумілими, логічно обґрунтованими  та інформаційно відкритими для вчителів і учнів, які ввійшли у шкільне життя.
Керівник творчої групи Вальчук Л. В., учитель початкових класів Клішковецького ЗНЗ відмітила, що для зміцнення здоров’я учнів потрібно проводити навчально-виховний процес, упроваджуючи принципи оздоровлення. Намагатися, щоб уроки були спрямовані не лише на розвиток пізнавальної діяльності, а й на збереження, зміцнення та відновлення здоров’я, тож у ході занять (у його частинах), перервах між ними, педагогам необхідно здійснювати низку реабілітаційних заходів: дихальні вправи, мімічні, імітаційні вправи, пальцеві ігри, різні види масажу, фізкультурні хвилинки, фізкультурні паузи; читання віршів, загадок, примовлянок, приказок, співання коротеньких пісень про здоров’я, маніпулятивні вправи, психогімнастику й ігри для психічної саморегуляції, дидактичні, логічні, театралізовані ігри, різні види театру, слухання музики (для нетривалого розслаблення). Також використовувати методику, спрямовану на формування стереотипу правильної постави (раціонального положення тулуба, що постійно стимулюється під час уроків утриманням на голові мішечка з сіллю). 
Класовод Хотинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Сафронюк Т. В. у своєму виступі відмітила, що використання інтерактивних технологій навчання сприяє не лише кращому засвоєнню теми уроку, а й підвищенню зацікавленості для отримання нових знань. Головною метою їх є підвищення різноманітних компетенцій дітей, навчання ефективної взаємодії із соціумом, прищеплення навичок прийняття зваженого, поміркованого рішення, свідоме ставлення до свого життя, здоров’я, навчання конструктивного спілкування з іншими людьми, робота в групі тощо. Постійна зміна діяльності школярів допомагає зниженню їхнього фізичного й психічного напруження, що сприяє профілактиці нервово-психічної та емоційної перевтоми, запобігає розвитку стресів.
Для гостей була презентована візитка школи «Рідна школа – це затишок милий».
Учитель початкових класів Сафронюк Т. В. провела відкритий урок на тему: «Загартовування». На цьому  уроці основна увага була зосереджена на тому, що виховувати турботливе ставлення до свого здоров’я потрібно з молодшого шкільного віку. Доступно та зрозуміло дітям пояснила, як правильно загартовуватися. За допомогою цікавих ігрових ситуацій учила правильно загартовуватися у різні пори року. Упродовж уроку вчитель використовувала здоров’язбережувальні технології (гімнастика для очей, цікаві фізкультпаузи). За допомогою інтерактивних методів навчання (робота в парах, групах) виховувала у дітей самостійність, наполегливість, рішучість. Для закріплення матеріалу використовувала інтерактивні методи навчання: робота в групах, ігри «Ланцюжок здоров’я», «Карусель», «Вдягни ляльку». 
Козацькому роду нема переводу – саме під таким гаслом відбулися спортивно-розважальні змагання між командами учнів 1 класу. «Орлята» та «Соколята» гордо ввійшли до зали під запорізький марш. Усі одягнені у традиційний український одяг, ці маленькі українці радували та зворушували кожного з присутніх. Батьки, вчителі, учні школи, гості відмітили хорошу підготовку учасників.
Готуючи виховний захід, вихователь групи продовженого дня Годнюк Наталія Михайлівна та вчитель початкових класів Чинчик Валентина Олександрівна продумали все до дрібниць. Як цікавими були назви конкурсів: «Слава не поляже, а про себе розкаже», «Скоромовочки, озвіться, кілька разів повторіться», так цікаво та захоплююче відбувалися самі змагання. Сам хід заходу відзначався логічністю та послідовністю: спочатку козачата малювали сонечко, потім переправлялися через Дністер, варили борщик, потім отамани мірялися силою: хто швидше з’їсть вареники. Були дружніми та згуртованими вболівальники і під час пісенного марафону: вдалося «сплести» віночок з українських народних пісень.  
Свої вміння працювати у команді маленькі українці проявили в змаганнях: «Як козаки силою мірялися» та «Передача листа». Усі конкурси були пересипані народними запальними мелодіями, які додавали святкового піднесеного настрою. Атмосфера невимушена, посмішки не сходили з облич як учасників так і вболівальників. Виховний захід нагадав усім присутнім, що ми – нащадки гордого, сміливого та відважного козацького роду.
Підводячи підсумки проведення засідання, директор школи Сіногач Н. Л. наголосила, що важливим моментом здоров’язбережувальної діяльності є проблема позаурочної зайнятості дітей, організація дозвілля, додаткової освіти: організація фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходів;реалізація системи просвітницької роботи з учнями щодо формування в учнів культури ставлення до власного здоров’я; розвиток системи позаурочної діяльності школярів.
Проблему здоров’язбережувальної діяльності в школі неможливо відділити від організації фізкультурно-оздоровчої роботи з учнями. У школі проходять заняття, що передбачають рухові ігри на свіжому повітрі, загальнорозвивальні вправи, спортивні естафети, змагання; традиційними в школі стали Дні здоров’я, що проходять щороку у вересні за участю всіх дітей, учителів та батьків.

  

  

  

  

  

  

  

  

Переглядів: 862 | Додав: hot_mk | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Посилання


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz