Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Березень » 24 » Районне методичне об’єднання вчителів технічної праці
08:41
Районне методичне об’єднання вчителів технічної праці

Мабуть, кожен погодиться з тією думкою, що трудове навчання – це такий предмет, вивчаючи який учні не лише отримують певні необхідні знання, вчаться практично їх використовувати, виготовлюючи той чи інший виріб. Це уроки, які дають надзвичайну можливість розвивати творчі здібності кожного учня. І завдання вчителя – не пропустити такої можливості, а знайти підхід до кожного школяра, допомогти йому розкритися і вселити йому віру у власні творчі сили.
Сучасний учень… Його власні творчі сили … Життя доводить, що в складних умовах, що постійно змінюються, найкраще орієнтується, приймає рішення, працює людина творча, гнучка, креативна, здатна до генерування і використання нового. 
  Завдання педагога – управляти процесами творчого пошуку, йдучи від простого до складного: створювати ситуації, що сприяють творчій активності та спрямованості школяра, розвивати його уяву, логічне мислення, здатність розуміти закономірності, прагнення постійно вдосконалюватися, розв’язувати дедалі складніші творчі завдання.
  І єдиним, на мою думку, найефективнішим засобом досягнення  мети є інноваційні технології навчання.
  Інноваційний підхід забезпечує позитивну мотивацію здобуття знань, активне функціонування інтелектуальних і вольових сфер, сприяє розвитку творчої особистості.
     Створення ситуації успіху, сприятливих умов для повноцінної діяльності кожної дитини – основна мета, що покладена в основу інноваційних технологій навчання. Вважаю, що сучасному педагогові необхідно вибрати те «зерно», що дасть змогу створити свою міні-методику. А у творчого вчителя і учні прагнутимуть до творчості.
    ІКТ -  одна з інноваційних форм навчально-виховного процесу. Саме на таку тему «Використання  елементів інформаційних технологій та традиційних методів на уроках технічної праці» 21.03.2014 р. відбулося районне методичне об’єднання  вчителів технічної праці на базі Полянського НВК.
    Першими шанованих гостей зустріла директор НВК Івасюк Орися Миколаївна із найкращими учнями, які представили візитку навчально-виховного комплексу, в ході якої гості мали нагоду ознайомитися із історією становлення та розвитку Полянського НВК, з його досягненнями та здобутками. Далі учасники семінару відвідали виставку учнівських виробів школярів 5-9 класів по темах:
-    5 клас «Ажурне випилювання» та  «Дитяча іграшка»;
-    6 клас «Робота з тонколистовим металом»;
-    7 клас «Ручна обробка деревини» та  «Токарні роботи по дереву»;
-    8 клас «Слюсарна обробка металу» , «Ручна обробка деревини» та «Вишивка мережки»;
-    9 клас «Комплексна робота».
    Дирекція НВК запросила учасників зібрання на урок технічної праці у 7 клас на тему «Побудова технічного рисунка об’єкта проектування з використанням ПК».
    Свою майстерність на уроці продемонстрував  учитель трудового навчання, вчитель-методист, Відмінник освіти України, Стрільчук М.О.
    На високому науковому та методичному рівні забезпечено організацію та проведення заняття, на якому вчителі технічної праці району мали змогу переконатися, що застосування елементів інформаційних технологій та традиційних методів на уроці технічної праці допомагає ефективно використовувати у процесі роботи інтелект, підвищити мотивацію до навчання,  сприяти кращому засвоєнню навчального матеріалу школярами.
     При поясненні нового матеріалу вчитель використав мультимедіа, міжпредметні зв’язки, велика увага приділялася словниковій роботі, зв’язку навчання із життям. Сам процес навчання проходив у невимушеній обстановці та доступній формі,спостерігається наступність у викладанні предмета,науковість та практична спрямованість,поєднання фронтальної ,індивідуальної та групової форм роботи. Цікаво, підпорядкованою темі уроку була проведена фізхвилинка під музичний супровід. На високому рівні пройшов етап уроку –закріплення вивченого матеріалу, де проведена рольова гра «Конструкторське бюро», в якому  учні виступають у ролі інженерів-конструкторів, а клас – конструкторське бюро. «Директор» конструкторського бюро зачитує завдання кожному співробітнику та термін його виконання. Застосування комп’ютера під час закріплення вивченого  матеріалу дозволило вчителеві за короткий час отримати об’єктивну картину рівня засвоєння матеріалу, що вивчався у всіх учнів. При цьому є можливість вибору рівня складності завдання для кожного школяра. Вихованці успішно впоралися із завданням і презентували свої роботи, які оцінювала компетентна комісія із вчителів трудового навчання.
     Логічним продовженням теми став позакласний захід «Роботящі руки – гори вернуть» (інтелектуально-розвиваюча гра). Присутні із захопленням спостерігали за дійством, яке вдало зрежисував вчитель технічної праці Стрільчук М.О. Цікаве змагання хлопчиків, гарне декламування віршів, мелодійне виконання пісень та гуморесок дівчаток  – надовго запам’ятається всім присутнім.
    Заключним етапом методичного засідання стало проведення круглого столу з проблеми : «Використання елементів інформаційних технологій та традиційних методів на уроках технічної праці» з використанням ІКТ, яке організувала та провела методист районного методичного кабінету Т.Д. Григораш. Вона наголосила на актуальності даної проблеми у час сучасних новітніх технологій та поділилася цікавими прийомами та пропозиціями щодо методики викладання технічної праці в школі. Учасники семінару обговорили та прийняли рекомендації щодо використання елементів інформаційних технологій та традиційних методів на уроках технічної праці.
    Гарні та теплі слова прозвучали від гостей вчителю трудового навчання Стрільчуку М.О., як справедливому, вимогливому, тактовному, доброму учителю від Бога не тільки до учнів, а як педагогу-новатору, який неодноразово проводив майстер-класи для вчителів району, як мудрому і великому наставнику.
     Учасники зібрання мали можливість почерпнути для себе щось нове, особисте, адже педагогічна майстерність доступна кожному педагогу, що працює за покликанням та любить дітей.
 
                                    Заступник директора з НВР Полянського НВК                       
                                     Хотинського району Гуйван Г.М.

 

  

  

   

   

Переглядів: 643 | Додав: hot_mk | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Посилання


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz