Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2020 » Травень » 5 » 10 травня - День матері
12:51
10 травня - День матері

«Лиш мати вміє жити, аби світитися, немов зоря»

                                                                                                              Василь Стус

Історія свята

Указом Президента України від 10 травня 1999 року в Україні день матері святкують у другу неділю травня.

Історія свята розпочалася у 1914 році в США – там вперше 8 травня на державному рівні відзначили День матері. Ідея, щоправда, виникла ще в 1872 році – пацифістка Джулія Ворд намагалася впровадити день, який символічно об'єднав би всіх матерів у боротьбі за мир. Незважаючи на влаштовувані нею демонстрації і мітинги, держава її ініціативу проігнорувала.

На початку ХХ століття ідея отримала друге життя – Анна Джарвіс буквально атакувала листами держустанови, законодавчі органи і просто видатних людей з проханням заснувати свято. У неї, правда, були особисті мотиви – матір Анни, Мері, колишня відома громадська діячка, яка боролася за розвиток охорони здоров'я в США, передчасно померла. У пам'ять про неї Джарвіс все ж таки вдалося добитися свого. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом. Вже чотири роки потому президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом всіх матерів. За Штатами ініціативу підхопили ще 85 країн.

Треба відзначити, що подібні свята були в Стародавніх Греції та Римі, а також у кельтів і британців.

В Україні мама з глибини століть вважається берегинею домашнього вогнища та людиною, яка є рідною для всіх нас. Хоча в Україні свято День матері офіційно святкують лише кілька десятків років, вшановують матір в нашій країні набагато довше.

Наприклад, українська діаспора в Канаді ще на початку 20-го століття (у 1928 році) почала вітати матерів. А на наступний рік така ініціатива докотилася і до західної України. У Львові у другу неділю травня організовували спеціальні зустрічі матерів і концерти для них. Тут цим займалася редактор тижневика "Жіноча Доля" Олена Кисілевська. Пізніше, за сприяння "Союзу українок" з Канади, вплинула на поширення цього свята по всій території західної України. Потім за радянської влади, свято категорично заборонили. Це тривало до 1999 року. До речі, варто також відзначити, що дане свято ще в часи Київської Русі і козаччини теж відзначалося, але як релігійний – місяць пречистої Діви Марії. Воно й не дивно, адже мама дає життя, продовжує наш рід.

Як святкують День матері в різних країнах

У всьому світі День матері відзначають на знак подяки за материнську турботу про дітей і ця традиція припадає на різні дати, з лютого по грудень.

Сполучені Штати Америки. У США заведено навідуватися до батьківського дому, дарувати символічні подарунки мамам, дякувати за виховання й турботу. Дуже популярні родинні вечері, де за одним столом збираються декілька поколінь, а діти й чоловіки готують сюрпризи. Також американці полюбляють активний відпочинок на природі. За традицією цього дня сини й дочки мають примиритися з мамами, подолати всі непорозуміння, пробачити один одному, навіть якщо стосунки геть погані.

Канада. У свято канадці із задоволенням позбавляють мам і бабусь від домашніх справ, готують сніданки або прибирають вдома, а весь день присвячують спілкуванню з найближчою людиною.

У якості подарунків в Канаді підносять спеціальні екскурсії, зокрема популярні послуги від Prairie Dog Central Railway. Перевізник організовує поїздку маминого дня і дарує подарунки мамам та бабусям. У магазинах і супермаркетах зʼявляється багато сувенірної продукції та корисних товарів для жінок.

Цікаво, що канадці вітають не тільки власних мам, а й тещ і свекрух. Для багатьох вони такі ж близькі люди, як рідні матері. На цей випадок компанія Hallmark пропонує особливі листівки з написом «Тій, що як мама».

День матері настільки популярний, що не всім вдається забронювати столик у ресторані чи екскурсію — останні місця зникають за кілька тижнів до свята. Це свідчить про велику увагу канадців до родинних цінностей.

Австралія. В Австралії висловлюють подяку не лише мамам, а й усім жінкам, причетним до виховання — бабусям, няням, вчителям тощо. Матерям дарують листівки, приємні дрібниці, прикраси, квіти. Діти вчать тематичні вірші й готують подарунки своїми руками.

До речі, у США і в Австралії у День матері на одяг приколюють гвоздику:

  • кольорова (темна) означає, що мама жива;
  • білу прикріплюють у памʼять померлої матері.

Бразилія. Цей день важливий для країни через велику кількість багатодітних сімей. Напередодні свята в школах і садках готують святкову програму й подарунки для мам, а святкують вже ввечері у родинному колі. Не залишаються осторонь торговельні мережі, вони пропонують знижки на товари, які порадують жінок різних поколінь.

Мексика. У Мексиці на День матері в католицьких церквах на месах виконують особливу пісню, "Las mañanitas", а потім влаштовують святкові обіди.

Китай. У Китаї також святкують День матері в другу неділю травня. Традиції схожі на європейські та американські. Інколи на свято накривають стіл зі смаколиками, запрошують до нього не тільки родичів, а й друзів і сусідів.

Японія. Довгий час на Сході заперечували значну роль жінки, матері у суспільстві, але з 1947 року встановлено особливий день її шанування. До подарунка японці прикладають червону гвоздику на знак вдячності за виховання й турботу.

Великобританія. Жителі Великобританії відзначають "Материнську неділю" у четверту неділю Великого посту. Свято церковне: більшість істориків вважають, що воно виникло з християнської традиції XVI століття, коли в четверту неділю Великого посту було прийнято відвідувати матерів. Релігійна традиція поступово відходила в минуле, але зусиллями комерсантів, які побачили прекрасну можливість заробити на святі, воно знову почало набирати популярність у всій Великобританії з 1950-х років.

Іспанія. До 1965 року Día de la Madre спочатку відзначалося в Іспанії у День діви Марії — 8 грудня. Сьогодні День матері відзначають у першу неділю травня — місяця, який згідно з католицькою вірою, присвячений Діві Марії. Día de la Madre залишається популярним і комерційно розкрученим святом.

Португалія. У Португалії Dia da Mãe - неофіційне свято, яке проводиться у першу неділю травня. Як і в Іспанії, раніше його відзначали 8 грудня - у день католицького свята Непорочного Зачаття.

Угорщина. В Угорщині День матері також припадає на  першу неділю травня. Він вперше був відзначений у 1925 році угорської молоддю Червоного Хреста.

Греція і Кіпр. День матері відзначають у Греції та на Кіпрі - також у другу неділю травня. Стародавні греки зазвичай влаштовували щорічне весняне свято, щоб вшанувати богиню Рею, дружину Кроноса, що мала велике потомство.

Австрія. На День матері в Австрії, що також припадає на другу неділю травня, діти підносять мамам букетики весняних квітів. У  школах і в садочках дітки вчать вірші для виступів та концертів, а також майструють подарунки до Дня матері. Свято зазвичай проходить за великою вечерею, де збирається вся родина. Святкувати прийнято не тільки вдома, але і в ресторанах, де в меню навіть вводять спеціальні страви, приурочені до свята.

Італія. У цей день в Італії прийнято вітати мам квітами, солодощами, листівками і подарунками. У цій країні свято в честь жінки йде корінням в далеку історію.

Стародавні греки і римляни саме в цю пору року вшановували Богиню Родючості. Саме в цей період все зацвітає, квіти дарують прекрасні аромати, які стародавні народи прагнули піднести жінці та матері.

Німеччина. У стародавні часи у німців було прийнято відвідувати навесні своїх родичів і бажати їм багатства з процвітанням, однак крім цього вони окремо вітали своїх мам. Зараз в Німеччині вважають, що головний подарунок на День матері – це увага і нагадування, що про батьків ніколи не забувають.

Фінляндія. У Фінляндії на вулицях міста в День Матері вивішують прапори, діти готують подарунки для мам, а татусі в цей день працюють на кухні, кожен в міру своїх здібностей і можливостей. Також в Фінляндії прийнято вітати в цей день бабусь.

Литва. Цього дня жителі країни вітають матерів та дякують їм за доброту, тепло їхніх рук та сердець. У костелах відбуваються урочисті богослужіння. Президент Литви вітає матерів зі святом і нагороджує тих, що народили, виростили і виховали сімох і більше дітей.

Україна. В Україні свято ще не набуло розмаху, але з кожним роком все більше і більше українців вітають своїх мам і бабусь. Зазвичай дарують квіти, листівки, солодощі. Діти власноруч роблять подарунок або дарують пісні чи вірші. Привітати може й чоловік дружину, дякуючи за дитину; жінка свою свекруху або чоловік тещу.

День матері в Україні має чудові перспективи для розвитку, адже у нашого народу існує міцний звʼязок між поколіннями. Тому пропонуємо 10 травня присвятити час матерям, сходити на прогулянку або приготувати приємний сюрприз.

День матері – це свято на честь матері, материнства, зв'язку матері з дитиною і вплив матерів на суспільство. Мама – головна людина в житті кожного. Той, хто дав життя і віддав вам і вашим сестрам або братам всі свої сили, передав знання і досвід. Не забудьте відвідати маму. Поки живі наші батьки, ми залишаємося дітьми. У цей день українці йдуть в гості до матері, вітають їх і нагадують, якими важливими вони є в їхньому житті. Мама завжди самовіддано любить своїх дітей, незважаючи ні на що, і завжди рада нашим перемогам і щиро співчуває невдачам. Якщо в День матері ви не можете прийти до мами, то обов'язково треба подзвонити їй і сказати теплі слова і нагадати про те, як сильно ви її любите. Адже мама – найдорожча людина в нашому житті.

Корисні посилання:

Історія та традиції свята

https://www.unian.ua/society/10541724-den-materi-istoriya-ta-tradiciji-svyata-v-ukrajini.html

https://ua.112.ua/golovni-novyni/den-materi-v-ukraini-istoriia-ta-tradytsii-sviata-491349.html

https://evahappyma.com.ua/tradytsiyi-svyatkuvannya-dnya-materi-v-riznyh-krayinah-svitu/

https://rivne1.tv/news/81343

Афоризми про маму http://ditina.com.ua/den-materi-aforizm1.htm

Лірика про матір:

http://www.zhinka-online.com.ua/zhinochi-interesi/tvorchist/348-liryka-pro-matir.html

Приказки та прислівя про маму

https://vislovi.in.ua/prykazky-ta-prysliv-ya-pro-matir/

Пісні про маму:

https://maximum.fm/najkrashchi-ukrayinski-pisni-pro-mamu-vid-yakih-murashki-po-shkiri_n140613

Відео: Як святкують День матері у різних країнах світу

https://www.youtube.com/watch?v=Rntd7dHPVcg\

День матері: історія свята https://www.youtube.com/watch?v=57JCKtP1Uhs

З Днем матері! Красиве відео привітання для мами

https://www.youtube.com/watch?v=vuwHR91lNik

Переглядів: 598 | Додав: hot_mk | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Посилання


Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz